Hamsterlarda Islak Kuyruk Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Hamsterlarda tartışmasız en sık görülen hastalık olan ıslak kuyruk, hemen tedavi edilmezse ciddi ve ölümcül bir durum olabilir. “Islak kuyruk” terimi, evcil hayvan hamsterınızın anüs bölgesinde ve kuyruk çevresinde ıslanma ve kirlenme anlamına gelir. Bu ıslak kuyruk temel olarak ishal veya gevşek dışkıdır ve ayrıca proliferatif ileit veya bölgesel enterit olarak da bilinir. İshalin bağırsak bakterilerinin aşırı çoğalmasından kaynaklandığı düşünülmektedir.

Hamsterlarda Islak Kuyruk Hastalığı Nedenleri

Hamsterlarda ıslak kuyruğun ana nedeni ve altında yatan ana faktör genellikle strestir. Hamsterlarda strese neden olabilecek çeşitli faktörler söz konusudur. Özellikle yer değişikliği, farklı bir ortama alınması, eve yeni gelmesi bu stres faktörlerinden en önemli olanlarıdır. Özellikle yavru hamsterlar yeni alındıklarında ve yeni bir ortama geldiklerinde daha kolay bir şekilde strese girerler. Bu stres, bakterilerin bağırsakta aşırı çoğalmasına neden olur ve bu da ishale neden olur.

Islak kuyruk son derece bulaşıcı bir hastalıktır. Bu nedenle, yeni hamsterınız ıslak kuyruğu olan diğer hamsterlarla birlikte büyük bir kafeste tutulursa, hamsterınız ve/veya diğer hamsterlar da ıslak kuyruk hastalığına yakalanabilir. Yeni almak için bir hamster seçerken, ıslak kuyruk hastalığı olma olasılığını azaltmak için aktif olduğundan ve etrafta koşturduğundan emin olun.

Hamsterlarda Islak Kuyruk Hastalığı Tedavisi

Islak kuyruk hastalığını tedavi etmek için hamsterınızın ıslak kuyruğu olduğunu ve başka bir nedenden dolayı ishal olmadığını bilmeniz gerekir. Unutmayın, ıslak kuyruk bakteriyel bir sorun olduğundan ve ishale neden olduğundan, hamsterınız ıslak kuyruk hastalığından başka nedenlerle de ishal olabilir. Örneğin; hamsterınız yüksek su içeriğine sahip taze meyve veya sebzeler yiyebilir ve aniden ishal olabilir. Bu ishal büyük olasılıkla ıslak kuyruktan değil, aldığı tüm ekstra su içeriğinden kaynaklanmaktadır. İshale neyin neden olduğundan emin değilseniz, başlamak için en iyi yöntem bir veteriner hekime başvurmaktır. Kısacası ishalin nedenini tam olarak belirlemek gerekir.

Aslında, ıslak kuyruğu varsa, veteriner hekiminiz muhtemelen hamster için güvenli antibiyotikler kullanılmasını önerecektir. Antibiyotikler çeşitli şekillerde kullanılabilir. Ayrıca özel hamster besinleri vermek veya yemek yemiyorsa bebek maması şırıngasıyla ve uygun mamalar ile beslemeniz gerekebilir. Burada veteriner hekimin önerileri önemlidir.

Hamsterınızı bir veteriner hekime götüremezseniz, evde ıslak kuyruk için hazırlanmış olan damlaları vermeyi deneyebilirsiniz, fakat bu son çözüm olmalıdır. Öncelik her zaman veteriner hekime başvurmak olmalıdır. Bu damlalar portakal aromalıdır ve içlerinde antibiyotik bulunur. Hamsterınız birkaç gün içinde bu damlalar ile iyileşmezse, mutlaka veteriner hekime başvurmanız gerekir. Egzotik canlıların sağlığı çok hızlı bir şekilde kötüye gidebilir ve boşa harcanan zaman, hamsterınız için ölümcül bir sonuç anlamına gelebilir.

Hamsterlarda Islak Kuyruk Nasıl Önlenir?

Bazı veteriner hekimler, yeni hamsterınızı eve götürdüğünüzde hamsterınıza ıslak kuyruk damlaları ile önleyici olarak bakmanızı önerebilir. Bu, uygun miktarda ıslak kuyruk damlasını hamsterınızın su şişesine karıştırarak yapılabilir. Bu konuda veteriner hekimlerden destek alabilirsiniz. Evcil hayvan dükkanından bir hamster seçerken aktif olduğundan, gözlerinin açık olduğundan ve arka kısmının kuru ve dışkı içermediğinden emin olun. Aynı zamanda birden fazla hamsterınız varsa ve biri ıslak kuyruk hastalığına yakalanmışsa, derhal diğerleri ile ayırın ve hasta olana dokunduktan sonra, sağlıklı olanlara dokunmadan önce ellerinizi yıkadığınızdan emin olun. Hamsterınızı aldıktan sonra, hayvanınızın sağlıklı ve iyi durumda olup olmadığını kontrol etmek için ilk ay içinde bir veteriner hekim tarafından sağlık muayenesi yaptırmanız önerilir. Bu muayene ile dehidrasyon, ishal ve yeni evcil hayvanınız için diğer hastalıkların olup olmadığının kontrolü açısından önemlidir. Bu aynı zamanda yeni evcil hayvanınız için veteriner hekimden bilgi almak açısından da oldukça önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu